Çene Eklemi Sorunları ve Tedavisi
Çene eklemi rahatsızlıkları özellikle kadınlar ve depresyon, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerde sıkça görülüyor. Bu rahatsızlık sadece çene bölgesiyle sınırlı kalmayıp baş ağrısı, kulak çınlaması, boyun ağrısı, postür bozuklukları gibi farklı sorunlara neden olabiliyor. Çene cerrahisi yanında ilgili branş hekimleri, fizik tedavi uzmanları ve hatta psikiyatristlerin multidisipliner bir ekip oluşturarak tedavi etmeleri önem taşıyor. Memorial Ankara Hastanesi’nden Nöral Terapi Uzmanı Uz. Dr. Aziz Denli, çene eklemi rahatsızlıkları ve uygulanan tedaviler hakkında bilgi verdi.
Çene Eklemi Bozuklukları Yaşam Kalitesini Etkiliyor
Temporomandibular eklem (TME) yani çene eklemi, kafatası kemiklerinden temporal kemik ile alt çene kemiği mandibulanın birleşmesiyle oluşan bir eklemdir. Kafatasına yakın olması ve birçok yapı ile ilişkili olması nedeniyle hem önemli hem de karmaşık bir eklem olarak kabul edilir. Bu eklemin bozuklukları yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Dişler, kulak, boyun bölgesi ve kafatası ile ilişkili rahatsızlıkların yanı sıra komşu yapıları da etkileyebilir.
Pek Çok Nedenle Ortaya Çıkabilir
Çene eklemi rahatsızlıklarına, dişlerle ilgili yapısal problemler, çiğneme kaslarındaki ağrılı kas gerginlikleri, eklemin aşırı zorlanması ya da kullanılması, boğaz ve kulak enfeksiyonları ile çeşitli romatizmal hastalıklar sebep olabilir.
Belirtilere Dikkat!
Çene eklemi rahatsızlıkları sadece ağrı, şişlik, çene açma veya çiğneme zorluğu gibi lokal belirtilerle sınırlı kalmayabilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak ağrısı, göz problemleri, boyun ağrısı gibi geniş bir yelpazede klinik belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca, çene eklemi problemleri postür bozukluğu ve dolayısıyla kalça ağrısına neden olabilir.
Çene ve Kalça Eklemi İlişkisi
Çene eklemi rahatsızlıklarında kalça ağrısı da görülebilir ve bu ilişki doğrudur. Çene eklemi ve kalça eklemi arasında komşulukları ve sinir bağlantıları nedeniyle bir etkileşim söz konusudur. Tedavi edilmediğinde bu durum sırt bölgesinde ağrı ve postüral problemlere neden olabilir.
Kişiselleştirilmiş ve Bütüncül Yaklaşım Önemli!
Çene eklemi rahatsızlığı olanlar genellikle diş hekimlerine veya çene cerrahlarına başvurur. Ancak, bu tedavi tek başına yetersiz olabilir. Fizik tedavi uzmanları ve psikiyatristler de tedavi sürecine dahil edilmeli ve tedavi bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Bu kompleks rahatsızlığın tedavisi multidisipliner olmalı ve çeşitli fizik tedavi uygulamaları, egzersizler, stresle baş etme teknikleri ve nöralterapi gibi yöntemlerle desteklenmelidir.
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı