E-ihracat teşviki için ‘Türk malı’ şartı geldi

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Geçtiğimiz günlerde TBMM Sanayi Komisyonu’nda görüşülen “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tekifi”nde, Türk ürünlerini koruyacak önemli bir düzenleme daha yapıldı.

Komisyon görüşmelerinde Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, e-ticaret pazaryerlerinin yurtdışına yapacakları e-ihracatlarının lisans bedelinden düşürülmesi düzenlemesine “Türk malı” ihracatı şartı getirilmesinin önemine dikkat çekerek, “Yurtdışına satışta ‘Türk Malı’ ibaresinin eklenmesi çok önemli” uyarısında bulundu.

Tedbir alındı

Komisyon Başkanı ve eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank da, teklifte bununla ilgili bir tedbir alındığını belirterek, re-exporta, yani başka ülkeden ithal edilen ürünün ihracatının lisans bedeline konu edilmeyeceğini, Türkiye’den alınacak malın kapsamda olduğunu ifade etti.

Varank, “Yurtdışından serbest bölgeye gelip oradan yapılan ihracat buna dâhil değil” diye konuştu. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ise bu konuyu yönetmelikle tespit edeceklerini ifade ederek, “Şu anda serbest bölgeden yapılacak olan ihracatlar sayılmayacak bunun içinde, millileştirilmiş mallar sayılacak. Millileştirilmiş malların da ‘Türk Malı’ ibaresiyle ayrılması gümrüklerde çok mümkün değil çünkü bunlar ihracatçının dükkânlardan paketlenen mallar. Sadece Türkiye’de millileştirilmiş, gümrüğü, ÖTV’si, vergisi ödenmiş emtianın yurtdışına ihracatı sayılacak” bilgisini verdi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir