İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine saldırmasına dünyadan tepki yağdı

AA

Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı en az 12 bini çocuk, 8 bini kadın olmak üzere28 bin 340’a, yaralı sayısı da 67 bin 984’e yükseldi.

İsrail, son olarak yerlerinden edilen binlerce kişinin sığındığı bir bölge olan Refah kentini vurdu.

Savaş uçakları, yoğun topçu atışı ve savaş gemileriyle denizden açılan ateşle eş zamanlı olarak yaklaşık 40 hava saldırısı düzenlendi, 100’den fazla kişi can verirken yüzlerce kişi yaralandı.

Dünyadan İsrail’e tepkiler

İsrail hükümetinin Mısır sınırındaki Refah kentine kara saldırısı başlatacağına ilişkin ifadelerinin ardından birçok ülke ve uluslararası kuruluştan İsrail’e tepkiler geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze halkının oraya gitmek istediği için gitmediğini, mecbur bırakıldıklarını kaydederek, “Han Yunus ve Gazze’nin diğer taraflarında gördüğümüz korkunç trajedi Refah’ta da olmadan insani ateşkes sağlanmalıdır” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gazze’nin güneyine doğru itilen yüz binlerce kişinin dar bir bölgeye sıkıştığını hatırlatarak, “İsrail’in hemen ya da yakın zamanda Refah bölgesinde askeri operasyonlara başlayacağı yönündeki planları görmedik. Filistinliler Refah içinde ve çevresinde korunuyorlar. Orada yerlerinden edilmiş çok sayıda insan var. Şu anda Refah’taki bu insanlara yönelik askeri operasyonlar bir felaket olur ve bu bizim destekleyeceğimiz bir şey değil” açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel de Joe Biden yönetiminin Refah’a yönelik askeri operasyonu desteklemediğini vurguladı.

Orta Doğu’dan da tepkiler geldi

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada İsrail’in sivilleri tehcir ettikten sonra Refah’a saldırma planından büyük endişe duyulduğu ifade edildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da olası kara saldırısının yüz binlerce kişinin son sığınağı olan Refah’ta insani bir felakete yol açacağı uyarısı yapıldı.

halkının tehcir edilmesinin ve Refah’a yönelik saldırı tehditlerinin kınandığı açıklamada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) İsrail’in Refah’a girerek burada soykırım işlemesinin önüne geçmek için harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da “İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırganlığına karşı güvenli bir sığınak olan ve çok sayıda yerlerinden edilen Filistinli kardeşin sığındığı Refah kentine askeri operasyon düzenlemesi tehlikesi konusunda uyarıda bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrailli yetkililerin Refah kentine kara saldırısı düzenleme söylemlerine ilişkin yapılan yazılı açıklamada İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Refah kentine yönelik saldırıların son derece tehlikeli yansımalarının olacağına işaret edildi.

Refah’ın İsrail’in acımasız saldırganlığı nedeniyle kaçmak zorunda kalan yüz binlerce sivil için son sığınak olduğu vurgulanan açıklamada, “Oraya sığınanların zorla sınır dışı edilmesini reddediyor ve güçlü bir şekilde kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Mısır’dan tepki

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada İsrail hükümetindeki üst düzey yetkililerin Gazze’nin güneyindeki Refah kentine askeri operasyon yapılacağı yönündeki açıklamalarının kesin bir şekilde reddedildiği kaydedildi.

İsrail, kente yönelik muhtemel bir kara saldırısının vahim sonuçları olacağı konusunda uyarılarak Gazze’deki son güvenli bölge olması hasebiyle 1,4 milyondan fazla kişinin sığındığı kentin hedef alınmasının engellenmesi için tüm bölgesel ve uluslararası çabaların birleştirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Refah kentinin hedef alınması, insani yardımların engellenmesi ve Filistin halkının göç ettirilmesinin uluslararası insan hakları ve Birleşmiş Milletler’in ilgili kararlarının apaçık ihlali olduğu kaydedilen açıklamada Mısır’ın ateşkese varılması ve esir takası için tüm taraflarla temaslarını sürdüreceği belirtildi.

Umman Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’i kibrinden vazgeçirmek ve saldırılarını durdurmaya zorlamak için uluslararası topluma, yapılan açıklamalar ve siyasi duruşların içeriğini doldurmak için somut önlemler alma çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İnsani ihtiyaçların Gazze Şeridi’nin her yerine ulaştırılması için sınır geçişlerinin açılması gerektiği aktarılan açıklamada İsrail’in Refah’ı işgalinin tehlikeli sonuçlar doğuracağı vurgulandı.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah’a olası kara saldırısı planından ve bunun insani yansımalarından derin endişe duyulduğuna işaret edildi.

Refah’a yönelik kara harekatının daha fazla masum sivilin ölümüne neden olacağı ve Gazze’nin içinde bulunduğu insani felaketi daha da kötüleştireceğine ilişkin uluslararası topluma yönelik uyarı niteliğindeki açıklamada kardeş Filistin halkının tehcir edilmesinin ve uluslararası hukuka aykırı her türlü uygulamanın kesin bir şekilde kınandığı ifade edildi.

Avrupa’dan tepkiler

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptığı açıklamada Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde durumun inanılmaz olduğunu belirtti.

1,3 milyon insanın çok dar bir alanda çatışmalardan korunmaya çalıştığına dikkati çeken Baerbock, “İsrail ordusunun Refah’a saldırması, anons edilmiş bir insani felaket olur. Gazze’deki insanlar buhar olamazlar” ifadelerini kullandı.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerin Gazze nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah’a yönelik muhtemel saldırılarına dair endişeleri paylaştığı kaydedilerek, “Önemli olan sivillerin korunmasıdır” ifadesine yer verildi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot da yaptığı açıklamada Refah’taki durumun çok endişe verici olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

Gazze’deki birçok sivil güneye kaçtı. Bu kadar yoğun nüfuslu bir alanda büyük ölçekli askeri operasyonların çok sayıda sivil kaybına ve daha büyük bir insani faciaya yol açacağını görmemek zor. Bu meşrulaştırılamaz.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah şehrinin bölge halkına insani yardım ulaştırılması için hayati bir geçiş noktası ve 1,3 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı bir alan olduğu belirtildi.

İsrail’in Refah’a yönelik geniş çaplı operasyonlarının mevcut insani felaketi yeni bir boyuta taşıyacağı kaydedilerek bunun meşru olmayan bir durum yaratacağı ve çatışmaların durdurulması gerektiği ifade edildi.

Solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, yaptığı paylaşımda İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarının devam ettiğini belirterek savaş suçlularının engellenmesi çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yaptığı açıklamada, “AB’ye üye birçok ülkenin, İsrail’in Refah’a yönelik saldırısının tarif edilemez bir insani felakete ve Mısır ile ciddi gerilimlere yol açacağı yönündeki uyarısını yineliyorum” ifadesini kullandı.

Borrell, daha önce de İsrail’in Gazze’nin güneyinde sivillerin sığındığı Refah kentine saldırmasının feci sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunmuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, yaptığı açıklamada, “Gazze nüfusunun yarısının sığındığı Refah’a bir askeri saldırı ihtimalinden derin kaygı duyuyorum” ifadesini kullandı.

Cameron, çatışmalara insani ara vererek bölgeye yardımların girişini, esirlerin bölgeden çıkışını sağlamak ve sürdürülebilir kalıcı bir ateşkes için çalışmanın öncelik olduğunu kaydetti.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares de yaptığı açıklamada İsrail’in saldırılarını devam ettirmesi ve genişletmesinin Filistinli mültecilerin hayatı için ciddi bir tehdit oluşturacağını ve insani felaketi büyüteceğini kaydetti.

Albares, “Askeri operasyonların Refah’a kadar genişletilmesi, bölgedeki 1 milyondan fazla Filistinli mültecinin hayatını ciddi şekilde tehdit edecek ve insani felaketi artıracaktır. Ateşkes, rehinelerin serbest bırakılması, uluslararası insancıl hukuka saygı ve yardımın girişini talep ediyoruz” paylaşımında bulundu.

BM, İsrail’in Refah saldırısına tepki vermeyi sürdürdü

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, yaptığı açıklamada Gazze’nin güneyinde yer alan Refah kenti sakinlerinin sayısının 1,4 milyona ulaştığını ve çoğunluğunun cadde ve sokaklarda kurulan derme çatma çadırlarda ve sığınaklarda kaldığını belirtti.

İsrail’in savunmasız insanların yaşadığı Refah kentine yönelik muhtemel askeri saldırısının, tam bir felaket olacağı uyarısında bulunan Lazzarini, “Artık yaşananları tarif edecek kelime bulamıyorum” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray’dan uyarı açıklaması

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla görüşmesinde sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir plan olmadan Gazze’nin Refah kentine saldırı düzenlenmemesi gerektiğini iletti.

Biden’ın Netanyahu’ya Refah’ta 1 milyondan fazla insanın güvenliğini sağlamak için inandırıcı ve uygulanabilir bir plan olmadan askeri operasyona başlamaması gerektiği görüşünü yinelediği ifade edildi.

Biden’ın masum Filistinli sivillere yönelik insani yardımın verimini ve tutarlılığını artırmak için acil ve spesifik adımlar atılması çağrısında bulunduğu kaydedilen açıklamada Biden’ın ayrıca Hamas’ın yenilgiye uğratıldığını görme ve İsrail ile halkının uzun vadeli güvenliğini sağlama yönündeki ortak hedefi yeniden teyit ettiği aktarıldı.

Japonya, Avustralya, Malezya, Pakistan ve Yeni Zelanda’dan tepkiler

Japonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kobayaşi Maki, yaptığı açıklamada Refah kentinde İsrail’in düzenlediği saldırılara yönelik den derin endişe duyduklarını bildirdi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarına ilişkin Sydney’de yayın yapan 2GB radyosuna verdiği demeçte yerlerinden edilen Filistinlilere güvende olmaları için Refah kentine gitmelerinin söylendiğini hatırlatarak, “Bu sivillerin akıbetinden büyük endişe duyuyorum” dedi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong da konuya ilişkin Avustralya Associated Press’e değerlendirmelerde bulunarak İsrail’in Refah kentine düzenlediği saldırılardan endişe duyduklarını vurguladı.

Malezya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İsrail’in yerlerinden edilen Filistinlilere güvende olmaları için gitmelerini söylediği Refah kentine yönelik saldırıların bölgedeki mevcut insani felaketi daha da kötüleştireceği kaydedilerek söz konusu saldırılar şiddetle kınandı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da İsrail’in Refah’a saldırısının, Gazze halkını soykırımdan korumak için Uluslararası Adalet Divanı’nın 26 Ocak’ta açıkladığı tedbir kararlarını ihlal ettiği belirtilerek saldırılar şiddetle kınandı.

Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon da kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kentine düzenlediği saldırılar nedeniyle kentteki siviller için son derece endişeli olduklarını belirtti.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir