Manisa’da Düşük Su Tüketimi Olan Bitkilerle Güzelleştiriliyor
Manisa’da kurakçıl peyzaj tasarımlarına odaklanan Büyükşehir Belediyesi, 50 bin metrekarelik Süs Bitkileri Üretim Tesisinde yetiştirdiği bitkileri 17 ilçeye dağıtarak şehir genelinde kullanılmasını sağlıyor.
Kent Estetiği Daire Başkanı Emine Müge Kuğu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Başkanımız Ferdi Zeyrek, suyun ekonomik kullanımını önemsiyor ve gereksiz tüketimine karşı çıkıyor. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi, şehri güzelleştirirken önemli su kaynaklarını koruyacak çalışmaları da hayata geçiriyor. Su kaybına ve israfına izin vermeyen belediye, tasarruf sağlayacak yöntemleri uyguluyor. Manisa genelinde kurakçıl peyzaj tasarımlarının tercih edildiği şehirde, gerekli üretim Süs Bitkileri Üretim Tesisi’nde gerçekleştiriliyor. Yıllık 1 milyon adeti aşkın kapasiteye sahip serada üretilen bitkiler, 17 ilçede kullanılıyor.
Serada Üretilen Bitkiler İl Genelinde Kullanılıyor
Kent Estetiği Daire Başkanı Emine Müge Kuğu, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin uzun süredir kendi ürettiği bitkileri kullandığını belirterek, tasarım ve saha uygulamalarında 4 peyzaj mimarı ve 300 saha çalışanından oluşan bir ekiple çalıştıklarını söyledi. Kuğu, “50 bin metrekarelik seramızda son 6 ayda 370 bin adet mevsimlik çiçek ürettik. Bu çiçeklerin yarısını kendi tohumlarımızdan, diğer yarısını ise satın alma yoluyla temin ettik. Ürettiğimiz çiçekleri merkez ve 17 ilçe belediyesine dağıtıyoruz. Ayrıca bu bitkileri okullar, şehitlikler ve kamu peyzaj talepleri doğrultusunda da kullanıyoruz. Manisa’da bulunan 270 şehit mezarı için özel çalışmalar yaparak 270 adet gül ve 5 bin 500 adet gazanya dikimi gerçekleştirdik. Bu alanların bakımını da düzenli olarak sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Su Tasarrufuna Yönelik Kurakçıl Peyzaj Çalışmaları Ön Planda
Başkan Müge Kuğu, kuraklıkla mücadelede ve su tasarrufunda su tüketimi düşük bitkilere odaklandıklarını belirterek, “Başkanımız Ferdi Zeyrek, suyun ekonomik kullanımını önemsiyor, gereksiz tüketimine karşı çıkıyor. Biz de çalışmalarımızı bu yönde yürüterek su tasarrufuna yönelik çalı grupları ve kurakçıl peyzaj tasarımları yapıyoruz. Yeni tasarımlarla daha sürdürülebilir bir yaklaşımla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kuğu, serada yaklaşık 300 bin adet çalı grubu bitki ürettiklerini belirterek, “Bu bitkilerin büyük çoğunluğunu kendi üretimimizden sağlıyoruz. Ayrıca çelik alma yöntemiyle 300 bin adet daha çalı grubu bitki ürettik” dedi.
Bakım Yapılarak Üretim Kapasitesi Artırıldı
Süs Bitkileri Üretim Tesisi Fidanlık Müdürü Arzu Yetişen, tesisin bakımdan geçtiğini ve yapılan iyileştirmelerle toplamda 600 bin adet mevsimlik çiçek üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti. Yetişen, menekşe, gazanya ve aslanağzı gibi çiçeklerin üretildiğini ve üretimin devam ettiğini açıkladı.
Ziraat Teknikeri Gökmen Çelik, yıllık üretim kapasitelerinin 1 milyonun üzerine çıktığını ve daha fazla üretim yapmayı hedeflediklerini kaydetti.